KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Motylki

Nauczyciel prowadzący: Barbara Dankiewicz 
Pomaga: Małgorzata Waracka, Anna Grzanka

e-mail - Barbara Dankiewicz: ba-dankiewicz@wp.pl

Harmonogram wydarzeń w roku szkolnym 2020/2021

Tematy kompleksowe:

Styczeń:

1.Tydzień za tygodniem
2. Wszędzie biało
3. Babcia i Dziadek
4. Zima może być wesoła

Grudzień:

1. Na poczcie
2. Pomagamy zwierzętom
3. Choinkowe ozdoby
4. Przy wigilijnym stole

Listopad:

1. Przygotowania do zimy
2. Moja rodzina
3. Jesienna szaruga
4. Mali artyści
5. Już blisko zima - ubieramy się ciepło

Październik:
1. Owoce
2. Warzywa
3. Jesień w parku
4. Jesienią w lesie

Wrzesień:
1. W przedszkolu
2. Droga do przedszkola
3. Oto ja

Wigilijne spotkanie

Dzisiaj - 17 grudnia - zorganizowaliśmy w naszej grupie Wigilię. Zaczęliśmy od przygotowania świątecznego stołu - dzieci samodzielnie rozłożyły talerze oraz sztućce. Złożyliśmy życzenia , podzieliliśmy się opłatkiem, a potem zjedliśmy obiad. Kolędowaliśmy, śpiewaliśmy piosenki, mówiliśmy wiersze.

świąteczne - ciasteczkowe karty pocztowe

Karty świąteczne to znak pamięci o bliskich, o ważnych osobach w naszym życiu. Karty świąteczne to nie tylko widokówki. Oto nasza propozycja wykonania świątecznego upominku.

Mikołaj w przedszkolu

7 grudnia odwiedził nas Mikołaj. Od dawna czekaliśmy na Niego. Uważnie obejrzeliśmy strój Mikołaja, jego brodę. Mikołaj podarował nam prezenty - niespodzianki, a my zaśpiewaliśmy mu piękną piosenkę. Było wesoło i radośnie!

Ubieramy choinkę

Grudzień - czekamy na Mikołaja i Święta. Na naszej sali zagościła piękna choinka.

Wróżby andrzejkowe

Andrzejki - czas wróżb i dobrej zabawy. W tym dniu spoglądaliśmy w przyszłość, czarowaliśmy i dobrze się bawiliśmy. Naszą grupę odwiedziła Złota Wróżka. Były wróżby, przepowiednie, tatuaże i słodkie niespodzianki. To był dzień pełen wrażeń!

Mali artyści

27.11.2020
Mali artyści

Mali artyści

27.11.2020

MALI ARTYŚCI to my - dzieci. Postanowiliśmy zabawiać się w rzeźbiarzy i wyczarowaliśmy z plasteliny cudeńka. Były ślimaczki, słonka, grzybki, dinozaury, a także koszyczki i parasolki. I wiele innych plastelinkowych artystycznych dzieł. Oto niektóre z nich...

Zajęcia z integracji sensorycznej

Dziś pod czujnym okiem Cioci Basi i naszej Pani psycholog Ewy Pierzchały - Kurek dzieci z grupy "Motylki" wykonywały ćwiczenia z integracji sensorycznej. Było dużo zabawy i dużo śmiechu. Zachęcamy wszystkich do takich wspólnych zabaw zarówno w przedszkolu jak i w domu:)

Święto Niepodległości

11 listopada - Święto Niepodległości. Już od poniedziałku (a nawet wcześniej) rozmawialiśmy o naszej Ojczyźnie. Poznaliśmy symbole narodowe, wiemy kim był Józef Piłsudski, rozpoznajemy flagę i godło naszego kraju. Dzisiaj wykonaliśmy kotyliony, składaliśmy godło z puzzli, rozwiązywaliśmy quiz o Polsce.

Robimy koktajl witaminowy

Witaminy, szczególnie w okresie jesiennym, są bardzo ważne dla naszego organizmu. Dlatego też postanowiliśmy zrobić koktajl owocowy. Do tego celu wykorzystaliśmy: banany, gruszki, cytrynę, cukier waniliowy, cukier brązowy i mleko. Wszystkie czynności wykonaliśmy sami pod czujnym okiem pani Basi i pani Małgosi. Pychotka

Malujemy farbami

W tym tygodniu rozmawialiśmy o tym w jaki sposób zwierzęta leśne przygotowują się do zimy. Malowaliśmy farbą kontur niedźwiedzia. Gdy farba wyschnie - nakleimy liście. To znak, że niedźwiedzie zasypiają na zimę.